Bæredygtig cashmere er vejen frem

Der er så hyggeligt ude på den mongolske steppe... Får og geder græsser, og hyrder passer deres hjord i det smukke landskab. Denne idylliske scene kan ses på mange webshops, der sælger cashmere-tøj. I årtusinder har der været den rigtige fordeling af dyr i hjorden, som afspejler det, som dyret bidrager med i husholdningen, og som sikrer en balance i forhold til naturen. Men i dag er der langt flere geder end andre dyr. De seneste tal fra Mongoliet viser, at der i dag er 27 millioner geder. 

Det slider på jorden. Geder "nipper" ikke kun det grønne af som køer, heste og andre dyr. De spiser hele græsplanten. Ganske vist er Mongoliet med sine 1,6 mio. kvadratkilometer et kæmpe land, men steppen er et sårbart landskab, som er i risiko for at blive til ørken. Det skyldes ikke kun cashmere-geder, men også at Mongoliet er et af de områder, der er hårdest ramt af klimaforandringer. Den gennemsnitlige temperatur er ifølge FNs udviklingsorganisation, UNDP, steget med to grader i perioden 1940-2015. Det er tre gange højere end det globale gennemsnit.

 

Kina er også ramt

Også andre lande kender til problemet. Kina (i provinsen Indre Mongoliet) producerer ikke kun den største mængde af rå cashmere. Landets fabrikker er også langt den største producent af færdige produkter, og meget af råmaterialet købes i dag fra Mongoliet. Tidligere tog det kinesiske steppelandskab stor skade af cashmere-produktionen, og Kina reagerede på problemet. Hyrder i Kina er ikke længere nomader og gederne holdes indhegnet på private cashmere "farme". Meget langt fra det idylliske glansbillede af den grønne steppe.

Undarmaa med i positiv udvikling


Undarmaa er så heldige at kunne arbejde sammen med en af de organisationer, som støtter den bæredygtige produktion. Sustainable Cashmere Union organiserer 350 nomadefamilier i Bayankhongor og støttes af den franske organisation AVSF og Dyrlæger uden grænser. Arbejdet for en mere bæredygtig cashmere produktion startede i 2012, hvor situationen var kritisk. Siden er der sket store forandringer, som det også fremgår af videoen nederst på siden. Der arbejdes nu på nye måder i grupper og kooperativer. Og via samarbejdet med AVSF sikres, at kunder, herunder Undarmaa betaler en merpris for råvaren, som kommer nomaderne til gode. På samme tid sikres et incitament til det fortsatte arbejde, og de færdige produkter certificeres fra vores mongolske fabrik med prædikatet "Sustainable Cashmere Union".



Læren fra traditionel nomadedrit

Hyrderne bliver uddannede til bæredygtig cashmere-produktion, som indebærer "dyder" som græsrotation, dyrevelfærd, avl, sortering af cashmere og ikke mindst, hvordan man bevarer den traditionelle nomadedrift. Nomadedriften har stor betydning i Mongoliet, der er verdens tyndest befolkede land. Og dyderne er gennem de seneste 30 år gået tabt efter systemskiftet, hvor det gamle kommunistiske regime blev væltet og mange traditioner og færdigheder forsvandt.

En bred forståelse af bæredygtighed


Fordelen ved projektet er, at det ikke kun er et spørgsmål om at "presse" regler ned over hovedet på nomaderne. Projektet tager også hensyn til den sociale og økonomiske sammenhæng som målet om at understøtte en bæredygtig udvikling af Mongoliets traditionelle nomadekultur.

A Cashmere Future

Fotograf og journalist Pearly Jacob har dokumenteret udviklingen i cashmere projektet. Fem år efter optagelsen af "A Cashmere Story", vendte hun tilbage for at lave en opfølgning der skulle vise resultaterne af arbejdet med Sustainable Cashmere Union. I "A Cashmere story" fortalte nomaderne i Bayankhongor om at være fanget mellem deres afhængighed af cashmere og virkningerne af klimaændringer og overgræsning på de skrøbelige græsarealer i Mongoliet. I "A cashmere future" beskrives de ændringer, som hyrderne i provinsen har forpligtet sig til for at gøre cashmere-produktionen mere bæredygtig. Der udtrykkes håb om, at man på den måde kan sikre fremtiden for deres traditionelle levebrød.

As a customer when you purchase a sustainable product made from dehaired fibres of Sustainable Cashmere Union you are contributing to herders' livelihoods through the sustainable value supply chain.

20. august, 2021 — Undra Thrane