Hvorfor er cashmere så dyrt?

Og hvordan kan der være så stor forskel i prisen på cashmere produkter?
Forestil dig en tid, hvor kun konger og adelige kunne drapere sig i verdens blødeste og mest eftertragtede stof. Dette stof, kendt for sin uovertrufne blødhed og varme, var engang forbeholdt de få privilegerede. I dag er cashmere tilgængeligt for mange, men stadig lige så eftertragtet som i de gamle dage. Hvad er det, der gør cashmere til et symbol på luksus og raffinement, og hvorfor fortsætter prisen på dette ædle materiale med at være så høj?

 

Luksus og raffinement

Cashmere har længe været synonymt med luksus og raffinement i modeverdenen. Det bløde, lette og varme materiale er højt værdsat blandt modekendere og kvalitetsbevidste forbrugere, og koster typisk 5 – 6 gange mere end fåreuld. Cashmere-uld kommer fra cashmere-geder, som primært findes i de fjerneste regioner af Himalaya, Kina, Mongoliet og andre dele af Centralasien. Det, der gør cashmere unikt, er dets utrolige blødhed, lette vægt og isoleringsevne, som overgår almindelig fåreuld. Denne forskel skyldes uldens fine fibre og dens særlige struktur. De største leverandører af cashmereuld er Kina og Mongoliet som tilsammen står for ca. 90% af verdens produktionen. Prisen ligger i øjeblikket over 100 US dollars pr. kg, men varierer afhængig af kvalitet og farve.

Svært tilgængeligt materiale

En af de primære årsager til den høje pris på cashmere er den begrænsede tilgængelighed af råmaterialet. En typisk cashmere-ged producerer kun omkring 150 til 200 gram rå cashmere-uld per år. Til sammenligning kan et får producere op til flere kilo uld årligt. Desuden foregår kæmningen af gederne med håndkraft med strigler, hvilket yderligere fordyrer processen.


Når den rå cashmere-uld er indsamlet, skal den gennemgå en række forarbejdningsprocesser, før den bliver til garn. Dette inkluderer skånsom vask, sortering og fjernelse af grovere hår og urenheder. Selvom moderne teknologi har overtaget visse dele af processen, som f.eks. sortering og rensning af ulden, forbliver andre dele, såsom spinning, strik, vævning og farvning, krævende. Hver af disse trin skal udføres med stor omhu for at bevare fibrenes kvalitet og blødhed. Efter disse processer reduceres mængden af brugbar cashmere yderligere. Typisk kan kun omkring 50% af den indsamlede råuld anvendes til at producere højkvalitets cashmere-garn. Dette betyder, at fra de oprindelige 150 til 200 gram råuld fra en enkelt ged, kan man forvente at få omkring 75 til 100 gram færdigt cashmere-garn. Selvom der er mindre håndværk involveret i dag end tidligere, er kvalitetskontrollen hos seriøse producenter stadig streng, så man sikrer, at det endelige produkt lever op til forbrugernes forventninger. Dette står i kontrast til masseproducerede tekstiler, hvor fokus ofte er på kvantitet frem for kvalitet.

Markedsfaktorerne og ”snobeffekten”

Cashmere er også dyr på grund af efterspørgslen fra modeindustrien. Luksusbrands og designere værdsætter materialet for dets elegance og kvalitet, hvilket driver prisen op. Markedsfaktorer som branding og positionering i modeindustrien spiller også en væsentlig rolle i prissætningen. Nogle af de traditionelle kendte mærker inden for cashmere er Loro Piana og Cucinelli: Navne der er synonymt med uovertruffen cashmere-luksus, men også uovertrufne priser, hvilket man hurtigt kan forvisse sig om ved at besøge deres udsalgssider. Det siger også noget om, at det for 30 år og længere siden primært var de italienske modehuse samt i Skotland, at man forarbejdede cashmere. Siden er Asien kommet godt med, primært i Kina og Mongoliet, hvor man også har råmaterialet.

Men der findes også billig cashmere

Selvom cashmere er dyrt, er det generelt faldet i pris i de senere år, hvilket hænger sammen med, at man kan producere i lande med lavere omkostninger end i Europa. Men nogle mærker tilbyder overraskende billige cashmere sweatre. Hvor en cashmere sweater normalt vil koste i hvert fald 1200 kr. sælger nogle firmaer dem til det halve. Dette fænomen kan forklares gennem flere faktorer:

 

Kvaliteten af Cashmere

Ikke al cashmere er skabt lige. Der er forskellige kvaliteter af cashmere, og de billigere produkter bruger ofte lavere kvalitetsfibre. Faktisk spiller kvaliteten af cashmere en afgørende rolle, både når det gælder pris og den følelse af luksus et bestemt produkt giver.
Kort fortalt kategoriseres cashmere efter finhed, længde og farve af fibrene. Finere fibre giver en blødere og mere luksuriøs følelse, mens længere fibre bidrager til holdbarheden og styrken af det endelige produkt. Farven på cashmere spiller også en rolle; naturligt farvede fibre kræver mindre behandling, hvilket bevarer deres naturlige blødhed og reducerer miljøpåvirkningen. Høj kvalitets cashmere kan have fibre så fine som 14-15,5 mikrometer i diameter, sammenlignet med menneskehår, som typisk er omkring 75 mikrometer. Denne finhed er det som gør cashmere utroligt blødt mod huden, og grunden til, at et ægte cashmere-produkt føles som et ægte kærtegn.

Billigere produkter vil typisk være fremstillet af cashmere med kortere eller tykkere fibre, og vil føles mindre bløde sammenlignet med kvalitets cashmere, hvilket resulterer i et mindre luksuriøst produkt. Det kan virke helt fint og blødt osv. når man prøver det første gang, men det vil blive mere løst med tiden og trådene vil ”stikke”. Det vil også "fnuldre" mere. Omvendt vil kvalitets cashmere blive mere blødt med tiden, når det vaskes.

 

Blandede Materialer

Nogle mærker sænker omkostningerne ved at blande cashmere med andre, billigere fibre som uld, silke eller syntetiske materialer. Dette kan være helt fint og kan gøre, at tøjet bliver stærkere. Men selvom disse sweatre stadig indeholder cashmere, er den samlede kvalitet og følelse af produktet anderledes end ren cashmere. Vær opmærksom på om ”varedeklarationen” siger 100% cashmere eller en lavere andel. Vi har set eksempler på tøj, der omtales som f.eks. ”cashmere sweater” med bare 5% cashmere.

 

Produktionsomkostninger

Billigere cashmere-produkter kan være fremstillet af producenter som har lavere lønninger og hvor arbejderne har færre rettigheder. Men det kan også være de generelle omkostninger som fragt, lån til at udvide m.m. som er med til at bestemme prisen.

 

Masseproduktion

Nogle mærker kan producere cashmere i store mængder, hvilket sænker omkostningerne per enhed. Hos Undarmaa producerer vi sjældent mere end 100 styk af en style, og det er klart at prisen er anden hvis vi taler 1000 styk eller endda 100.000 styk. Ved den form for masseproduktion kan det være nødvendigt at gå på kompromis med kvaliteten, da man sjældent kan opretholde de høje standarder for håndværk og detaljer, som findes i luksus cashmere.
13. november, 2023 — Undra Thrane