Det er vigtigt at passe godt på sit cashmere tøj. Læs her, hvordan du passer på i dagligdagen, vasker, opbevarer og reparerer.


Vævede og strikkede varer af cashmere, kamel og yakuld føles lækkert at have på, men kræver lidt mere opmærksomhed og pleje end andre uldtyper. 
Og pleje af fin uld som cashmere, kamel og yakuld er ikke kun et spørgsmål at om rense. Faktisk skal det ikke vaskes eller renses så ofte, og for det meste vil det være fint blot at hænge det til luftning udenfor eller ved et åbent vindue. Man kan opdele emnet i almindeligt dagligdags brug, vask og rense,opbevaring og
reparation (ja, fin uld er desværre mere udsat for møl og andet, men der er heldigvis en del man kan gøre selv). Da cashmere, yak- og kameluld i høj grad skal behandles på samme måde, vil der i det følgende blot blive refereret til cashmere.

Dagligdags brug

Hvor tit kan man gå med sin cashmere sweater uden at vaske den? Cashmere er selvrensende og skal ikke vaskes ret ofte. Men undgå at lægge det i skabet lige efter du har brugt det. Sved og andet snavs tiltrækker møl, der risikerer at lave huller. Luft det i stedet, og du kan evt. hænge det på en bøjle i badeværelset, mens du tager bad. Dampen er supergodt til at rense.

Vask af cashmere

Håndvask ulden i lunkent vand med et uldvaskemiddel, uden at gnide eller vride. Når man har skyllet al sæben ud med koldt vand, skal man presse det resterende vand ud, igen uden at vride. Ulden lægges til tørre på et håndklæde, væk fra direkte sol og varme – undgå centrifugering eller tørretumbling! Efter
tørring kan man stryge let med et fugtigt viskestykke lagt imellem.

Det vigtigste er faktisk at man lægger det fladt til tørre da tøjet ellers risikerer at miste sin form. 

Opbevaring

I cashmere sæsonen som er det meste af året, vil man kunne lægge tøjet i skuffen til almindelig opbevaring, når blot man sørger for at det er rent og godt luftet. Hvis man gemmer det væk i længere tid, f.eks. om sommeren, er det vigtigt, at det er vasket. Desuden kan det anbefales at lægge en pose med lavendelduft eller et stykke cedertræ som er slebet en smule sammen med tøjet. Lugten vil medvirke til at møl holder sig væk. 

Reparation

Er uheldet ude, enten fordi tøjet er revet eller der er kommet møl, må man starte med at vaske det, eller hvis det er møl der er problemet, komme det i fryseren en dags tid så larverne fjernes. Dernæst stoppes hullet, og det skal helst ske hurtigt, inden det bliver for stort.