Hver type uld, hver sin egenskab

Bliv klogere på de dyr som dygtige nomader har haft i deres hjord gennem 100-vis af år. Ulden fra disse dyr er grundlaget de fineste kvalitetsprodukter.


Med en passion for den traditionelle mongolske cashmere er det ikke underligt, at jeg også interesserer mig for at finde de bedste produkter indenfor flere typer af uld. Selvom cashmere giver den største indtjening for de mongolske nomader, er der heldigvis mange der også har yakokser, kameler og får.  Det giver nogle andre muligheder, dels fordi det er billigere og mere skånsomt mod naturen, dels fordi hvert dyrs uld har særlige egenskaber, som vi kan få glæde af i vores tøj. Vi får den bedste velvære med de blødeste bluser og sweatre, de varmeste sokker og filtsko, du har lyst til at gå med hver eneste dag.

Mongolsk cashmere – uld af højeste kvalitet

Cashmere er uld fra geder. Kendt gennem århundreder som den ultimative luksus. Og en vigtig levevej for nomaderne på de mongolske stepper.

Hvad er cashmere egentlig?

Selve navnet kommer fra Kashmir regionen i Himalayas bjerge. Her opdagede
Vesten for første gang den varme og blødhed, som er uldens vigtigste kendetegn. Og mange steder ser man staveformen kashmir uld, selvom den mest almindelig staveform på dansk og engelsk er cashmere. Kvaliteten er meget afhængig af et barsk og koldt klima som det er tilfældet i Kashmir, Mongoliet og det nordlige Kina. Det er kun her, at ulden udvikles og fibrene bliver tilstrækkeligt lange til at kunne spindes til cashmere garn.

En dyne af fine fibre

Cashmere uld kommer fra geder, der lever i disse kolde egne. Ulden udgør den beskyttelse, som er nødvendig for at geden kan overleve på de højtliggende plateauer, og specielt på den mongolske steppe, hvor det er vinter 7 måneder om året. Her kan temperaturen dykke helt ned til-50°.

De mongolske geder er sejlivede dyr, og cashmere isolerer op til 8 gange bedre end fåreuld. Selve ”dynen” af cashmere, dvs. den bløde uld med de særligt fine fibre, er hos geden dækket af grove yderhår, som beskytter mod vind og vejr, herunder solens UV stråler, som også kan skade den fine uld.

Når foråret kommer og det bliver varmere i vejret, smider cashmere gederne deres dyner, det vil sige, at det fine underlag af uld begynder at fælde af dem.

Håndkæmmet uld – når kvalitet og dyrevelfærd går hånd i hånd

Hyrder, der lever som nomader på steppen, udgør stadig størstedelen af den mongolske befolkning, og de lever stort set som de har gjort i århundreder. Cashmere og anden fin uld fra blandt andet yak og kamel
udgør deres vigtigste kilde til indtjening.

En mongolsk cashmereged producerer mellem 250 og 300 gram cashmere om året, hvilket efter sortering og behandling reduceres med 50%. At producere en enkelt cashmere sweater eller en poncho kræver altså uld fra mindst 3 geder!

De tynde fibre er omkring 14-19 mikrometer. Til sammenligning er menneskehår omkring 100 mikrometer. Det er altså et meget, meget fint materiale, vi har med at gøre. 

I Mongoliet plukker man cashmere ulden med hånden; eller rettere, man "strigler" den med en speciel kam. Det sker om foråret, når det bliver varmt og gederne naturligt begynder at fælde. Når man plukker ulden med hånden i stedet for at skære eller klippe hele pelsen af, er det nemmere at sortere den fine kvalitet fra, og geden bevarer sin pels intakt, så den stadig er beskyttet mod vind og regn.

Med Undarmaa ønsker jeg at støtte en bæredygtig produktion, hvor produkterne lige fra cashmere håndledsvarmere til lækre cashmere cardigans stammer fra ulden fra lokale mongolske dyrehold. Her sætter man en urgammel ære i produktionen, og sikrer bl.a. at ulden ikke kæmmes for tidligt, så gederne
kommer til at fryse.

Mongolsk cashmere vs. kinesisk

Mongoliet er verdens tyndest befolkede land, men befolkningen forstår at bruge det store areal af steppe, og det gøres på trods af et umådeligt barsk vejr.

Det hårde mongolske klima kombineret med den høje beliggenhed og hyrdernes færdigheder er grunden til, at den mongolske uld regnes for verdens bedste cashmere kvalitet. Den har de længste hår og krusningen på håret, som giver både styrke og blødhed.

Mongolsk cashmere er blevet et begreb og for mange synonym med kvalitet, og derfor omtales kinesisk cashmere ofte som ”mongolsk cashmere”. Kinesisk cashmere kommer ofte fra Indre Mongoliet (Inner Mongolia), som er en kinesisk provins som grænser op til landet Mongoliet mod nord.

I Indre Mongoliet har man haft store problemer med tørkedannelse og blandt andet derfor går gederne på gårde snarere end at være fritgående.

Indre Mongoliet er langt den største producent af cashmere på verdensplan. Kvaliteten her spænder lige fra det ringeste (og billigste) til det ypperste. Kinesiske firmaer køber ofte en stor del af den mongolske uld,
da den typisk har længere fibre og derfor er god at blande med den kinesiske uld, som tit er finere, men kortere. Med længere fibre er ulden nemmere at spinde til garn og den fnugger ikke så let.

Dette er blot ét eksempel på, at cashmere branchen ikke er særlig gennemskuelig, og man skal derfor være meget opmærksom, når man køber cashmere produkter! Når vi har med så eksklusive produkter at gøre,
kan man desværre også støde på forfalskninger og produkter af dårlig kvalitet.

Da en stor del af den ulden opkøbes af Kina, er det kun en lille del af den mongolske råvareproduktion som forarbejdes i Mongoliet. Det er et problem for den mongolske befolkning, da det kun skaber en ringe værdiforøgelse. Heldigvis er dette noget, som regeringen har for øje, og samtidig er der flere organisationer, der engagerer sig i industrien. Blandt andet AVSF, den franske organisation Dyrlæger uden grænser (Agronomes et Vétérinaires Sans Frontières). AVSF har både igangsat projektet med baby yakuld i Arkhangai provinsen og Sustainable Cashmere Union projektet med bæredygtig cashmere i Bayankhongor provinsen i Mongoliets Gobi ørken. Undarmaa køber råmaterialet fra begge projekter til brug i vores produkter. Vi tror på, at
projekter som disse kan være med til at sikre en bæredygtig fremtid for nomaderne på den mongolske steppe.

Det er ikke kun Mongoliet og Kina, der producerer cashmere, men de er klart de største producenter, der distribuerer cashmere tøj og accessories ulden verden over, dog særligt til Vesteuropa, USA og Japan. Lande som Afghanistan, Iran, Tyrkiet og Kirgisistan producerer også cashmere, men i lavere mængde og
kvalitet. Klimaet som er en afgørende faktor findes kun i Mongoliet og det nordlige Kina. 


Yakuld – den nye kvalitetsuld

Yakuld fra Mongoliet fortjener at blive alment kendt. Fordi den er blød, allergivenlig og åndbar. Men også for de fine naturfarver i brune og grå nuancer.

Yak oksen lever i utrolige højder – nogle gange helt oppe i 5.000 meters højde i Himalayas bjerge! Der findes ca. 700.000 yak okser i Mongoliet, og den største bestand findes i Arkhangai-provinsen. Den mongolske yakokse er traditionelt brugt som trækdyr, til uld og som mad. Nu bruges dens uld til at lave
eksklusivt tøj.

Beskytter ned til -40 grader!

Det har ikke været almindeligt at bruge yakokse uld til tekstiler i Vesten før de senere år, hvor øjnene endeligt er slået op for alle de mange egenskaber, som ulden besidder.

For at kunne overleve de ekstreme forhold, har den udviklet et dække af uld. Et beskyttende ydre lag og et tættere indre lag isolerer yakken, så den kan klare ned til -40°.

De yderste lag af yak oksens uld er stride og ikke egnede til tøj. Underlaget er derimod dækket af de blødeste fibre, som oftest er finere end 20 mikrometer i diameter. Det er altså utroligt fint, og giver det blødeste stof, som stadig holder på varmen. Yak uld er endda 10-15% varmere end fåreuld!

Vidunderuld – slidstærkt, allergivenligt og åndbart

Med sine mange fordele er Yak den nye eksotiske kvalitets uld i modeindustrien. Du sikrer at din krop dækkes med luksus i form af naturlige fibre. Og som yakoksen, der må holde sig varm, selv i en snestorm, holdes din krop varm, selvom din yakuld poncho eller dine vanter eller håndledsvarmere er blevet våde i den danske slud.

Er du hypo allergisk, er produkter af yakuld rene vidundere, da de ikke kradser huden som andre uldtyper. Dertil er yakuld meget åndbart, endda en smule mere åndbart end cashmere.

Yakuld bruges til mange forskellige produkter. F.eks. er yakuld halstørklæder og huer meget populære. Og i et kooperativ i Arkhangai provinsen - At ARVIJIN Delgerekh Cooperative  - arbejder man nu med en særlig fint variant som er baby yakuld. Den er endnu finere end normalt. Hos Undarmaa køber vi det som
håndspundet garn. Det er lidt kraftigere og uregelmæssigt end maskinespundet garn, men dejlig blødt og noget helt specielt. 

Yakuld kan selvfølgelig farves, men den tager ikke så godt imod farver som cashmere eller fåreuld. Resultatet bliver en mere stiv uld som ikke er nær som behagelig som den naturfarvede. Yakuldens naturlige farver er brun, mørkebrun og grå som vi kalder platingrå. Den grå farve er sjælden da den kun
udgør ca. 5% af den samlede mængde yakuld i Mongoliet. 

Yak ulden er et godt alternativ til cashmere, da typerne minder meget om i hinanden i form af deres blødhed. Samtidigt er yakkens uld mere slidstærkt og ikke mindst mere bæredygtigt. Yakokser slider ikke på miljøet på samme måde, da de ikke tager græsset op med rod, når de spiser.


Kameluld – uld med naturlige superkræfter.

Kamelud har været kendt siden oldtiden. Det er en fantastisk uld som varmer dejligt og med en flot beige brun farve i både lyse og mørke nuancer.

Kameluldens egenskaber er at være temperaturregulerende, dvs. varme og svedtransporterende, alt efter om du fryser eller sveder. Dertil gør de hule fibre i ulden den ekstra varm og let i materialet. Endnu en ting, jeg elsker ved kameluld er, at du også undgår statisk elektricitet, når du for eksempel trækker din yndlings sweater over håret.

Svedtransporterende, varme og bløde fibre

Kameluld er kendetegnet ved at have den største mængde af lanolin i forhold til andre uldtyper. Lanolin er en form for voksagtigt stof med vandafvisende egenskaber. I naturen er stoffet med til at beskytte kamelen mod det barske klima i Gobi ørkenen, hvor temperaturen kan svinge mellem +35° om sommeren og -40° i de lange vintermåneder. Her er pludselige og kraftige snestorme ikke er unormalt.

Kameluld findes i 3 brune nuancer, som du også kan finde her hos Undarmaa. Prøv blandt andet vores bløde bluser og varme kameluldssokker, eller hyg dig i sofaen under et af vores flotte kameluldsplaider. Uldtypen tager ikke godt imod farve, og produkterne er derfor 100% naturfarve.

Hvornår er der aftensmad? Om 7 måneder!

Udover uldens særlige kvaliteter, er kamelen i sig selv et usædvanligt dyr. En kamel kan vandre over store afstande og gå op til 7 måneder uden at drikke. Når den har brug for næring, klarer den sig fint med planter i tør vegetation, som andre dyr ikke spiser. Kamelen passer derfor utroligt godt til Gobi ørkenens barske klima.

Antallet af kameler er faldet voldsomt de senere år. I 1985 var der over 500.000, i dag er der under 300.000. For den vilde baktriske kamel er det gået så vidt, at den nu er truet. Der findes kun en lille bestand på cirka 800, som lever i et reservat i Gobi ørkenen. Der findes dog stadig nomader der holder kameler og høster ulden. Men det er en lille del da den høje pris på cashmere tiltrækker mange. 

Hårene fra en baby kamel har fibre, der er lige så fine, som ulden fra en cashmere ged. Hvis en baby kamel kæmmes tidligt nok, er dens hår faktisk finere end gedens og således et godt alternativ til det mere berømte eksklusive cashmere.