Mit navn er Undarmaa. Jeg stammer fra en gammel nomadeslægt i Mongoliet, og siden jeg var en lille pige, har jeg hørt fortællinger om nomadelivet, nydt godt af dets traditioner og tilbragt timevis af min barn- og ungdom blandt nomadeteltene og sletternes græssende dyr.Jeg har hjulpet mine forældre, da de som pensionister valgte at vende tilbage til nomadelivet. Jeg har oplevet, hvad det vil sige, at arbejde hårdt, leve simpelt og være selvforsørgende på få midler. Og jeg har set, hvordan mit land – i kølvandet på kommunismens fald – kom videre ad demokratiets vej ved blandt andet at satse på et af dets naturlige råmaterialer og specialiteter: Cashmere.

 
Cashmere bygger bro mellem kulturer

På mange måder kan man vel sige, at mit land, min familie og min opvækst har formet mig såvel som webshoppen - undarmaa.com. For mig drejer det sig ikke kun om at levere et kvalitetsprodukt fra de vilde og øde stepper i Mongoliet. Det drejer sig ikke kun om sweatre, tørklæder, smukke plaider og varme sokker. Om at sikre kvaliteten og dæmme op for forringelsen af den cashmere, der alt for ofte bliver blandet op med uld af ringere standard.

Nej. For mig har cashmeren været en måde at forbinde Danmark og Mongoliet på. Det er gennem den, at jeg har kunnet introducere danskerne for en spændende og vigtig kultur, der ikke alene fortæller os noget om ro, overblik og stressfri omgivelser – men også om velproduceret, blødt kvalitetsuld, der er blevet forfinet og forbedret på de mongolske stepper gennem hundreder af år.
Når jeg i dag fortæller nomaderne, hvor stor pris danskerne sætter på de produkter, som de leverer materialerne til, så er det med til at give dem deres selvtillid tilbage – og det er vigtigt. Det er jo den, de skal bygge deres fremtid på.

 Pagt med naturen


Mine forældre valgte at vende tilbage til deres udgangspunkt. Valgte at sælge lejligheden og forlade storbyen til fordel for et mere simpelt liv. Det liv, de selv havde levet som børn, det nomadeliv, der stadig leves af tusindvis af familier i Mongoliet og som løbende sikrer landets konstante og velrenommerede produktion af cashmere. De støvede Ger’en (det traditionelle mongolske filttelt, som de havde fået i bryllupsgave) af og flyttede atter ud på steppen.
Jeg valgte at følge dem. Hjælpe dem i gang med nomadelivet, bo sammen med dem og indsnuse sommerens varme dufte af græs og blomster og vinterens iskolde vinde.

Jeg så, hvordan deres hjord af geder voksede fra et par hundrede til over tusind i løbet af blot fem år. Jeg oplevede min fars talent for dyrehold og min families traditioner tæt på. Og jeg var med den dag, da min mor og mine brødre valgte at fortsætte efter min fars død. Alt det fik mig til at tænke og inspirerede mig flere år senere til at åbne ’Undarmaa Cashmere.

 Danmark - Mongoliet


Butikken så dagens lys i 2006 efter at jeg havde boet flere år i Danmark, havde nydt turene hjem til Mongoliet og fået øjnene op for, hvor højt folk i udlandet værdsætter mit lands fantastiske råvare og dets helt unikke potentiale.
Det gik op for mig, at jeg kunne være med til at bringe Mongoliet, rummeligheden, roen, naturen og nomadelivet til Danmark. At jeg kunne være med til at styrke identiteten og selvværdet blandt mit folk.
På mange måder er ’Undarmaa Cashmere’ summen af mig. Min identitet, min kultur og alt det, jeg har lært. Det er en bid af den verden, som jeg og hele min slægt stammer fra. Håber, du har lyst til at lære os nærmere at kende.

- Undarmaa