Cashmere eller kashmir? Hvad man kan lære af en Google søgning

Når man arbejder som webshop med luksusuld, støder man meget hurtigt på det problem at cashmere kan staves på forskellige måder. Officielt er der to varianter der bruges i Danmark, med c og med k. Så når man bruger c stavemåden, fanger Google ikke helt at der også er tale om den anden version og omvendt. 

Forvirringen øges også af at der (i Danmark) er et orkester og en region som staves Kashmir. Og regionen Kashmir er faktisk det som det handler om. Det ser man når man søger videre i Google.

Oprindelsen

Materialet har nemlig fået sit navn fra Kashmir provinsen i Nordindien, hvorfra man har de første historiske beretninger om brugen af cashmere. Det var i provinsens gamle hovedstad Srinagar ved foden af Himalaya bjergene, der i århundrede var en livlig handelsby, at man først for alvor begyndte at producere de sjaler som senere skulle blive så berømte, også i Europa. Kashmir var et vigtigt punkt på Silkeruten og desværre den gang som også i dag (delt mellem Indien, Kina og Pakistan), et konfliktområde. Selvom brug af gedehår til både tøj og tæpper faktisk havde været almindeligt i et par tusind år, var det først i 1400-tallet da nomader med hjorde af den vilde Changra ged kom ned fra Tibet og Punjab med den uld som de kæmmede fra gedernes bug, at den rigtige cashmere produktion startede. Srinagar blev nemlig også hjemsted for vævning af tynde sjaler, en teknik der var indført fra Persien og kombineret med det nye råmateriale, førte det til de første cashmere sjaler. Det lokale råmateriale fra Changra geden blev dog kun brugt i begrænset omfang. Som det også er tilfældet i dag, kommer det meste af den rå cashmere fra Kina og Mongoliet.

 

Et produkt til overklassen


På det tidspunkt var det udelukkende sjaler som blev brugt af overklassen og hoffet; enten som decideret sjal, pyntetørklæde eller endda turban. Og da det senere kom til Europa, var det tilsvarende de rige som brugte det. Det skete i slutningen af 1700-tallet via Silkeruten der bragte det til Ægypten, Indien og Tyrkiet og derfra til Europa. Meget kendt er historien om kejser Napoleons 1. kone Josephine der efter sigende ejede 60 cashmere sjaler, hvilket udgjorde en ufattelig formue. Napoleon stødte på disse sjaler under krigen i Ægypten i slutningen af 1700-tallet. Officererne hos den tyrkiske hær som han kæmpede mod, bar disse lange sjaler over deres uniform, og de første cashmere sjaler kom således til Europa som krigs-souvenir! Herfra gik cashmer sjaler sin sejrsgang over hele verden. Præcist hvornår brugen af stavemåden "cashmere" blev almindelig vides ikke, men det siges, at det er en gammel stavemåde for Kashmir provinsen, og på den måde er det så blevet etableret og ringen sluttet.
20. august, 2021 — Henrik Thrane